2015. május 5., kedd

Szerzőink

Nora Roberts

Az írónő, akit egy hóvihar tett íróvá. 1979 februárjában nagy hóvihar volt Keedysville-ben, ahol az írónő lakott, és mivel a vihar miatt nem tudott kimozdulni otthonából hasznosan akarta tölteni az időt, ezért elkezdett történeteket írni. Mára nehezen találni olyan családot, melynek könyvespolcán nincs Nora Roberts könyv. Több mint 130 regényt írt, műveit több, mint 100 millió példányban adták ki, minden negyedik percben megveszik valamelyik regényét.

Johanna Lindsey

1952-ben született, az egyik legnépszerűbb amerikai romantikus regényíró. Minden könyve felkerült a New York Times bestsellerlistájára. Édesapja mindig arról álmodozott, hogy Hawaiira költözteti a családot, ha nyugdíjba megy, ezért miután elhunyt, a család úgy döntött, Hawaiira költöznek, tisztelegve ezzel az édesapa előtt. 1977-ben írta meg első regényét Rabul ejtő szerelem (Captive Bride) címmel. A könyv óriási siker volt, ahogyan az azt követő 49 is. Lindsey történelmi korokba helyezi történeteit, nőalakjai általában harciasak, az ábrázolt férfiak pedig jellemzően dominánsak.

Julia Quinn

1970-ben született, Johanna Lindseyhez hasonlóan történelmi romantikus regényeket ír. Kedvenc korszaka a kora 19. századi Anglia (Regency England, 1811-1820). Julia a Harvardon diplomázott művészettörténetből, majd az orvosira jelentkezett. Felvették, de pár hónapot tanult csak a Yale-en, mert úgy döntött, gyerekkori álmát, az írást választja az orvosi pálya helyett. Julia Quinn feministának tartja magát, hősnőit is erős akaratú, önálló karakterekké formálja.

Julie Garwood

Írországból származó nagycsaládban nőtt fel, ő volt a hatodik testvér hét gyermek közül. Származása sokban befolyásolta munkásságát, egyszer így nyilatkozott: "Az írek nagy mesemondók, akik élvezik megszervezni a történetek összes részletét és minden szituáció árnyalatait." Julie írói karrierje akkor indult, amikor három gyermeke közül a legfiatalabb megkezdte az iskolát. Miután publikálták két fiataloknak szóló regényét érdeklődése a történelmi romantika irányába fordult. Első regénye, a Gentle Warrior (A gyengéd lovag) a Pocket Booksnál jelent meg 1985-ben. Azóta több mint 20 regényt írt. Neve rendszeresen megjelenik az amerikai újságok bestseller listáján.

Loretta Chase

1949-ben született. Dolgozott tanárként, traffipaxosként, később forgatókönyvíróként. Egy filmes producer bíztatta a regényírásra, aki később el is vette feleségül az írónőt. Azóta számos rangos elismerésben részesült, melyek közül a legnevesebb a Romance Writers of America-díj.

María Dueñas

Kasztíliai születésű spanyol írónő. A Murciai Egyetem angol nyelv és irodalom professzora, de korábban tanított észak-amerikai egyetemeken is. 2009-ben jelent meg első műve, az Öltések közt az idő című történelmi vonatkozású romantikus regény, mely egy kémmé vált varrónő életét mutatja be. Mindjárt első műve meghozta számára az országos ismertséget, ugyanis több mint egymillió példányban került eladásra a könyve, melyet húsz nyelvre - köztük magyarra is lefordítottak. A magyar kiadás 2012-ben jelent meg.

Stephanie Laurens

Sri Lankán született, 5 éves volt, amikor a családja Ausztráliába költözött, Laurens Melbourne-ben nőtt fel és a Melbourne-i Egyetemen szerzett diplomát, biokémia szakon. A doktori cím megszerzése után férjével Nagy-Britanniába költöztek, és Londonban kezdtek el kutatóként dolgozni közös laboratóriumukban. Stephanie mindig is szenvedélyes olvasó volt. Egy éjjel megdöbbenve tapasztalta, hogy már az összes kedvenc romantikus regényét elolvasta; úgy döntött, ír egy saját történetet. Stephanie lassan felismerte, az írás fontosabb számára, mint a kutatásai, és első regénye, a Tangled Reins (1992) megjelenése után főállású írónő vált belőle. Érdeklődése középpontjában a történelmi romantika áll.

Fiona Paul

A Washington Universityn szerzett diplomát, pszichológia szakon; pár évig angolt tanított Koreában. Próbálta kitalálni, mivel is szeretne igazán foglalkozni, aztán rájött, hogy tulajdonképpen mindennel. Tanított, írni kezdett, szakácskodott, állatorvosi asszisztensként és nővérként is dolgozott. Eddig két regénye jelent meg nálunk az Örök rózsa-sorozatban.

Kristen Ashley

Amerikai írónő. Tucatnyi könyve jelent már meg az Egyesült Államokban, Kristen hamarosan náluk is debütál. Az írónő életrajzában elmeséli, hogy születésekor majdnem ő is és az édesanyja is meghalt, ugyanis Kristen nyaka köré tekeredett a köldökzsinór. Azt vallja, ez a drámai élmény óriási hatással van rá még ma is. Szeret műfajokkal kísérletezni, de minden szövegében jelen van a humor és a szerelem. Kristen másik nagy szenvedélye a főzés: receptjeit hivatalos weboldalán osztja meg az olvasóival.

Dani Atkins

Dani Londonban született, évtizedekig titkárnőként dolgozott. Üres idejében álmokat szőtt arról, hogy egyszer híres írónő válik belőle. Mikor a gyermekei felnőttek és elköltöztek a szülői házból, Dani úgy döntött, megvalósítja álmát. Első regénye Összetörve (Fractured) címmel 2014-ben jelent meg nálunk.

Daniela Sacerdoti

Nápolyban született, most Glasgow mellett él a férjével és a fiaival. Főállású anya, de minden lopott idejében a regényein dolgozik. Nagy sikerű regénye, a Watch Over Me (Vigyázz rám) hamarosan magyarul is olvasható lesz.

Gill Hornby

Írói karrierje meglehetősen szokatlanul indult. Férje, Robert Harris már a nyolcvanas években népszerű szerző volt az Egyesült Királyságban, a Pompeji című katasztrófaregény pedig világszerte ismertté tette őt. Gill testvére pedig az a Nick Hornby, aki a Pop, csajok satöbbi, az Egy fiúról és a híres futball memoár, a Fociláz írója. Gill évtizedekig elsősorban háziasszony és anyuka volt, aztán gondolt egy nagyot, és tavaly kiadta első, Méhkas (The Hive) című regényét.