2015. május 8., péntek

Öt ok, amiért érdemes romantikus regényeket olvasni

A romantikus regény az egyik, ha nem a legnépszerűbb műfaj a könyvpiacon. Vannak szenvedélyes romantika-fogyasztók, akik túl vannak már minden Nora Robertsen és Johanna Lindseyn, akik éjt nappallá téve merülnek el a szerelmi történetek világában, és alig várják kedvenc szerzőjük legújabb szenvedélyes történetét.

Az sem ritkaság azonban, hogy más műfajok szerelmesei tesznek néha kitérőt a romantikus regények világába. A tengerparton, egy vidéki kis kávézó teraszán vagy egy szerelmi csalódás feledtetésére akadhat-e jobb társ, mint egy romantikus regény? A Barnes & Noble-blog listázta, miért érdemes néha elveszni a romantika világában.

1. Felelevenednek régi érzések

Lehetsz szingli, régóta komoly kapcsolatban élő (vagy éppen a kettő között lavírozó), biztosan átélted már azt az érzést, amikor felfedezed valakiben a lelki társat; az érzést, amikor szikrák röpködnek köztetek, pillangók repkednek a gyomrodban, és a szíved szinte kiugrik a helyéről. Persze ez az időszak viszonylag rövid ideig tart, és aztán, rosszabb esetben, jön zokogás, a fagyizabálás a tévé előtt, de miért ne élnéd újra ezt a fantasztikus érzést könyv formájában? A romantikus regények remekül ábrázolják ezt a felemelő állapotot, amit jó érzés néha – ha csak a képzeletünkben is – újra átélni. 

2. A romantikus regény olyan, mint a romantikus film, ja, nem, a romantikus regény jobb

Még a férfiak is bevallhatják, hogy néha egy jó romantikus film a legjobb délutáni program. A nők különösen szeretik az ilyen jellegű mozikat, de néha a film kevés lehetőséget hagy meg a képzeletünk számára. Egy gyönyörű színésznő és egy jóképű színész, adott a táj, a zene – de mi marad a fantáziánk számára? Ha könyvet veszünk inkább a kezünkbe, sokkal könnyebben bele tudjuk képzelni magunkat a hősnő karakterébe, szabadon magunkra alakíthatjuk a vele történteket, elmélázhatunk egy-egy fejezet közben arról, milyen hasonlóságokat fedezünk fel a regény és a saját életünk között.

3. Boldogan éltek, míg meg nem haltak

Néha szomorú történetekre van szükségünk. Egy szívszaggató szakítós történet, egy családi drámákat, sorstragédiákat megjelenítő könyv igazán gondolatébresztő tud lenni, de valljuk be, az ilyen történetek olvasása közben sokszor az élettől is elmegy a kedvünk. Ha szórakozni szeretnénk, ha ki akarunk szakadni a mindennapokból, magunk mögött akarjuk hagyni a munkahelyi stresszt, sokkal jobban járunk, egy vidám, szerelmes, szenvedélyes könyvvel.

4. Műfaji sokszínűség

Szereted a történelmi regényeket? A kortárs szerzőket? A sci-fit, a fantasyt, a krimit? Érdekel az időutazás, vagy az erotika? A romantikus regények sokszor megdöbbentően sokszínűek; hidd el, ezer féle szerelmes történet létezik különféle helyszíneken, régi korokban, szokatlanul elmesélve, megfűszerezve más műfaji elemekkel, például nyomozással. Találd ki, mi az a keret, mi az a háttér, az a kor, amelyben szívesen látnál egy szerelmes történetet, és tuti, hogy találsz az ízlésednek megfelelő regényt. A kínálat nálunk is végtelen.

5. Segíts magadon!

Nem csak a self-help jellegű könyvekből tanulhatsz sokat a szerelemről, a szexről vagy a párkapcsolatokról. Sokszor pont a fikció segít abban, hogy feldolgozz egy-egy problémát a pároddal kapcsolatban, hogy túljuss egy szakításon, vagy felkészítsd magad egy új szerelemre. A pszichológiai tanácsadó könyvek szintén hasznosak lehetnek, ha úgy érzed, gond van a szerelmi életeddel, de egy kitalált történetben neked kell felfedezned azokat a tanulságokat, amik segíthetnek a saját problémáid megoldásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése