2015. június 22., hétfő

Kis történelmi adalék az Úri csirkefogóhoz

Az Úri csirkefogóban Dain márki egy esetről beszél, ami Gyertyaszentelő (Candlemas) és Gyümölcsoltó Boldogasszony (Lady Day) közt történt meg. Ezek a dátumok, vagyis február 2. és március 25. nem sokat jelentenek a legtöbb olvasó számára. Az alábbiakban olvashattok egy rövid magyarázatot erről a két napról, utóbbit az alapján, amit Loretta Chase a blogjára a Two Nerdy History Girls (Két történelemrajongó lány) blogról vett át.

Amikor a regényben Dain márki a Gyümölcsoltó Boldogasszony napjáról beszél, vagyis a Lady Day-ről, nem Billie Holiday-ra gondol (akinek a művészneve Lady Day volt). Ő itt egy negyednapra (Quarter Day) utal. A negyednap a brit és ír kalendáriumban az a négy nap az évben, amikor a szolgákat szabadságra engedték, elkezdődött és befejeződött az iskola, vagy befizették a bérleti díjakat. Az 1826-os Hone’s Every-day Book első kötete ezt írja: „A Gyümölcsoltó Boldogasszony szünnap a közhivatalokban, kivéve a boltokban, postahivatalokban és a vendéglátásban.” Több vallási fesztivál is kapcsolódik ehhez a naphoz, a leírás pedig így folytatja: „Angliában a Gyümölcsoltó Boldogasszonyt csak úgy tartják számon, mint az év első negyednapja, következésképpen főleg azokat a bérlőket érinti, akik bérleti díjat fizetnek háziuruknak.” Vagyis semmilyen más fontosabb eseményt nem kötnek ehhez a naphoz, ugyanakkor a szolgákat is negyednapon szokás kifizetni.

A negyednapokra vonatkozó rész a hölgyek tájékoztatására szolgáló The guide to general information on common things, by a lady című kiadványból (1868)

A Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét egyébként az anglikán egyház a katolikus hitből tartotta meg, ahol ez az ünnep arra emlékezik meg, amikor Gábriel angyal elvitte Máriának Jézus eljövetelének hírét. Jakab evangelista szerint ez a nap azért is fontos, mert a világ teremtése, Jézus fogantatása és kereszthalála az év ugyanazon napján, március 25-én történt.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja (február 2.) szintén egy katolikus ünnep, aminek igazából zsidó gyökerei vannak. A zsidó hagyományok szerint ha születik egy fiúgyermek, az azt követő negyvenedik napon a templomban be kell mutatni Isten színe előtt. Ezt vitte tovább a katolikus egyház, amikor is Jézus Isten előtti bemutatását ünnepli ezen a napon, valamint Mária megtisztulását, hisz a gyermek bemutatása egyben ezt is jelenti a zsidó hagyományban. Ezt ültették át később az európai térítések során a kereszténység előtti pogány "fényünnep" helyébe, amikor is a nap éltető erejét dicsőítették. A Gyertyaszentelő (Candlemass) nevet azért kapta ez az ünnep, mert ekkor minden gyertyák meggyújtottak a templomokban, ezzel dicsőítve Jézust, aki "megvilágítja a világot".

A néphiedelmek egyike ezzel a nappal kapcsolatban, hogy a medvék ekkor fejezik be téli álmukat, és ha kijönnek a fényre, majd visszatérnek a barlangjukba, akkor legalább negyven napig hideg lesz. Ebből ered az amerikai Mormotanap, amit a Bill Murray főszereplésével készült Idétlen időkig (Groundhog Day) tett világhírűvé.

Punxsutawney Phil és a városatyák

Manapság hiába nem tulajdonítanak Angliában akkora szerepet a különféle vallási ünnepeknek, mint hivatkozási időpontok, a gazdasági életben mégis megmaradtak ezek a negyedéves időszakok, például a negyedévre szóló pénzügyi jelentéseknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése