2015. június 29., hétfő

Nora Roberts: Sötét boszorkány (részlet)

2.

Sorcha megerősödött, és az ereje kitartott a következő két hétben. Cabhan továbbra is támadta, ármánykodott, tolakodott, lopakodott, de a nő távol tudta tartani.
A galagonya virágzott, a hóvirág is kidugta a fejét a földből, és a nap fénye már inkább tavaszi volt, nem téli.
Sorcha minden este nézte Daithit a tűzben. Ha tudott, beszélt hozzá, sőt azt is megkockáztatta, hogy elküldte neki a szellemét. Elhozta az illatát, a hangját, az érintését, az övét pedig otthagyta neki.
Így erősítette mindkettejüket.
Semmit sem mondott neki Cabhanról. A varázslatok az ő világához tartoztak. Daithi kardja, ökle, sőt még a harcos szíve sem tud legyőzni egy olyan varázslót, mint Cabhan. A ház jelentette a védelmét, amely már azelőtt az övé volt, hogy feleségül ment volna Daithihoz. A gyermekeiket is neki kellett megvédenie.
Mégis számolta már a napokat Bealtaine-ig, amikor végre meglátja a férjét hazafelé lovagolni.
A gyermekei sokat fejlődtek, és rengeteget tanultak. Egy belső hang sürgette, hogy mindent tanítson meg nekik, méghozzá a lehető leggyorsabban. Sorcha nem kérdezte ennek az okát, és nem kételkedett benne.
Órákat töltött az égő faggyú vagy a tűz fénye mellett, leírta a varázsigéit, a receptjeit, sőt még a gondolatait is. Ha meghallotta a farkas üvöltését vagy a szél zúgását, nem törődött vele.
Kétszer elhívták a kastélyba gyógyítani, és magával vitte a gyermekeit is, hogy játszanak a többi gyerekkel. Aztán maga mellett tartotta őket, hogy lássák, milyen tisztelet övezi a Sötét boszorkányt.
Mert ez a név, és minden, ami benne van, egy nap az örökségük lesz.
De valahányszor hazafelé tartottak, Sorchának szüksége volt egy varázsitalra, hogy visszaszerezze a gyógyításban elveszített erejét, amelyet a szükségben lévőknek adott.
Vágyakozott a férje után, és attól tartott, már sohasem szerzi vissza a régi erejét, mégis minden nap tanította a gyermekeit a mesterségére. Hátrébb állt, amikor Eamon magához hívta Roibeardot, aki már inkább a fiúé volt, mint az övé, de ezt rendjén valónak tartotta. Büszkén nézte, ahogy a kislánya Alastaron lovagol, olyan szilajul és magabiztosan ülve a nyeregben, mint bármelyik harcos.
És büszkeséggel vegyes szomorúsággal vette tudomásul, hogy Brannaugh gyakran járja az erdőt a hűséges Kathellel.
Sorcha tudta, hogy övék az ajándék, ugyanakkor a gyerekkorukat élik. Ezért gondoskodott zenéről, játékról, és amennyire lehetséges volt, igyekezett megőrizni a gyermeki ártatlanságukat.
Időnként látogatók jöttek. Egyesek amulettet vagy gyógyítókrémet akartak, mások választ kerestek a kérdéseikre, a szerelemben vagy a szerencsében reménykedtek. Segített azoknak, akiknek tudott, és elfogadta az ajándékukat. Közben állandóan az utat leste, pedig tudta, hogy a szerelme csak hetek múlva érkezik meg.
Egyszer elvitte a gyerekeket a folyóra, azzal a csónakkal, amelyet az apjuk épített még tavasszal, amikor könnyű szelek fújtak, és az égen több volt a kék szín, mint a szürke.
– Azt mondják, a boszorkányok nem tudnak átkelni a vízen – szólalt meg Eamon egy idő után.
– Ezt mondják? – Sorcha felnevetett, és a szél felé fordította az arcát. – Mégis itt vagyunk, nincs semmi bajunk, és a vízen haladunk.
– A kastélybeli Donal mondta ezt.
– Ha valaki mondja, attól még nem igaz.
– Eamon szárnyakat növesztett egy békára, hogy szórakoztassa Donalt. Olyan volt, mintha dicsekedne.
Eamon sötét pillantást vetett a húgára, és meg is csípte volna, ha az anyja nem figyeli.
– A repülő béka biztosan vicces látvány, de nem bölcs dolog szórakoztatásra használni a varázserődet.
– Csak gyakoroltam.
– Inkább azt gyakorold, hogyan fogjunk néhány halat vacsorára. Nem úgy – szólt Sorcha a fiára, aki a víz fölé emelte a kezét. – Nem mindig a varázslat a válasz. Vannak helyzetek, amikor varázslat nélkül is boldogulnunk kell. Sohasem szabad olyasmire pazarolni az ajándékot, amit elvégezhetsz az eszeddel, a kezeddel és egy kis erőfeszítéssel.
– Szeretek horgászni.
– Én nem. – Brannaugh unott arcot vágott, míg a kis csónak békésen siklott a folyón. – Az ember csak ül, és vár. Inkább vadásznék. Akkor az erdőben lehetek, és nyulat eszünk vacsorára.
– Azt holnap is megtehetjük. Ma este halat fogunk, ha az öcsédnek szerencséje van, és elég ügyes. És talán készítek hozzá burgonyás pitét.
Brannaugh átadta a horgászbotot a húgának, és a víz fölött magasodó kastély hatalmas kőfalaira nézett.
– Nem akartál ott élni, anya? Hallottam a nőket beszélgetni, és azt mondták, hogy szívesen látnának minket.
– Megvan a saját otthonunk, ami azelőtt csak egy kunyhó volt, mégis régebben áll a helyén, mint a kastély. Akkor is állt, amikor az O’Connor-klán uralkodott, még a Burke-ház előtt. Királyok és hercegek jönnek-mennek, de az otthon örök, kicsim.
– Tetszik, hogy olyan nagy és magas, de jobban szeretem az erdőnket. – A lány egy pillanatra az anyja karjára hajtotta a fejét. – A Burke-klán elvehette volna az otthonunkat?
– Megpróbálhatták volna, de bölcsek voltak, és tisztelték a varázserőt. Békén hagynak minket, és mi sem bántjuk őket.
– Ha mégis bántanának, apa legyőzné őket. És én is harcolnék ellenük. – A lány az anyjára emelte a tekintetét. – Dervla a kastélyban azt mondta, hogy Cabhant kitiltották.
– Ezt már eddig is tudtad.
– Igen. De Dervla szerint visszajön, és lefekszik a nőkkel. Suttog a fülükbe, és azt hiszik, hogy ő a törvényes férjük. De reggel megtudják, mi történt, és sírnak. Dervla azt mondta, hogy adtál a nőknek amuletteket, amivel távol tudják tartani, de… Az egyik konyhalányt a mocsárba csalta. Senki sem tudja, azóta hol van.
Sorcha tudta ezt, ahogy azt is, hogy a szolgálólányt sohasem fogják megtalálni.
– Játszik velük, és a gyengékre vadászik, mert belőlük él. Az ereje sötét és hideg, de a fény és a tűz mindig le fogja győzni.
– De mindig visszajön. Kaparászik az ablakokon és az ajtón.
– Nem tud belépni. – De a nő érezte, hogy végigfut a hátán a hideg.
Ekkor Eamon felkiáltott, megrántotta a botját, és a zsinór végén egy ezüstös hal fickándozott. A napfény megcsillant a pikkelyein.
– Szerencse és ügyesség – mondta Sorcha nevetve, és megragadta a halat.
– Én is akarok fogni egyet! – Teagan a víz fölé hajolt, mintha egy halat keresne, amit elkaphat.
– Reméljük, sikerül neked is, mert egynél többre van szükségünk, még akkor is, ha ez a hal ilyen szép nagy. Ügyes voltál, Eamon.
Még hármat fogtak, és Sorcha csak szeretetből használta a varázserejét, hogy segítsen a kislányának.
Amikor Sorcha hazafelé evezett, napfény szikrázott a vízen, lágy szellő simogatta az arcát, és a levegő megtelt a gyerekek vidám hangjával.
Szép és jó nap, gondolta. A tavasz már olyan közel jár, hogy szinte érezni lehet az ízét.
– Szaladj haza, Eamon, és pucold meg a halat. Brannaugh, főzd meg a krumplit, addig én kikötöm a csónakot.
– Én veled maradok. – Teagan megfogta az anyja kezét. – Segítek.
– Az jó lesz, mert még vizet is kell hoznunk a patakról.
– A halak szeretik, ha kifogják és megeszik őket?
– Nem mondhatom, hogy igen, de ez a sorsuk.
– Miért?
Miért? Sorcha kikötötte a csónakot, és eszébe jutott, hogy ez volt Teagan első szava.
– Ugyanaz az erő helyezte a halat a vízbe, amelyik képessé tett minket arra, hogy hálót és horgot készítsünk.
– De úszni biztosan jobban szeretnek, mint a tűzön sülni.
– Valószínűleg. Ezért hálásnak kell lennünk, amikor megesszük őket.
– Mi volna, ha nem fognánk ki, és nem ennénk meg őket?
– Akkor sokat éheznénk.
– A halak beszélnek a vízben?
– Nos, én még sohasem beszélgettem hallal. Tessék. – Sorcha összehúzta Teaganen a kabátot. – Kezd hűvösödni. – Felnézett, és látta, hogy a felhők eltakarják a napot. – Talán vihar lesz ma éjjel. Legjobb, ha hazamegyünk.
Amikor kiegyenesedett, észrevette, hogy köd árasztja el a környéket. Szürkén gomolygott, kígyóként kúszva végig a földön, és megfojtotta a fényt.
Nem vihar jön, állapította meg Sorcha. A veszély már ott volt.
Sorcha maga mögé lökte Teagant, amikor Cabhan felemelkedett a ködből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése