2015. szeptember 4., péntek

Akár a srác anyja is lehetne

Pamela Redmond Satran Korához képest című regénye elképesztően szórakoztató történet egy negyvenes nőről, aki rájön, ha senki nem firtatja, akár le is tagadhatja a korát; huszonévesként igyekszik hát újraépíteni az életét. A könyvből sorozat is készült, amelynek rendezője az a Darren Star, aki többek között a Melrose Place és a Szex és New York című sorozatokat is sikerre vitte. 

Pamela Redmond Satran regénye bár korábban is a bestseller-listák élére került, a Younger című sorozattal vált világszerte ismertté. Bár itthon még egyik televíziós csatorna sem vetíti, az online tévézők között már rengeteg magyar rajongója van a sorozatnak.

Alice-t a könyv első lapjain slampos, őszes hajú háziasszonynak képzeljük el, akit miután a férje elhagyott, kénytelen új életet kezdeni. Így aztán hagyja, hogy szilveszter estéjén a legjobb barátnője, Maggie, a menő New York-i művész átalakítsa külsejét. Az átalakítás olyan jól sikerül, hogy Alice valóban fiatalnak néz ki, olyannyira, hogy fel is szed egy jóképű srácot egy bárban. A baj csak az, hogy a srác akár a fia is lehetne. Alice belegabalyodik a hazugságokba, és valóban huszonévesként kezdi újra az életét. Talán életében először úgy érzi, hogy az élet rengeteg lehetőséget tartogat a számára. Sajnálatos módon az egyik ilyen lehetőség az, hogy le fog bukni. 

Alice-t a sorozatban Sutton Foster játssza, de szerepet kapott még a sorozatban a népszerű énekes-színésznő, Hilary Duff is. A sorozat rendezőjét, Darren Start már évekkel korábban elbűvölte a Korához képest, tudta, hogy egyszer mozifilmet vagy televíziós sorozatot fog készíteni a regényből. Az indiewire.com érdekes interjút készített a rendezővel a sorozatról, amelyben Darren sokat mesél a regényről, Alice történetéről, a negyvenes és a húszas éveikben járó nőkről is.


Kérlek, mesélj arról, hogyan jött az ötlet, hogy sorozatot készíts Pamela Redmond Satran regényéből!

Darren: Pár évvel ezelőtt került a kezembe a könyv. Nem emlékszem rá, hogy hogyan, kitől és miért kaptam, de nagyon megtetszett. Tudtam, hogy remek alapja lehetne egy filmnek vagy akár egy sorozatnak. Tudtam azt is, hogy az ötletet nem vihetem bárhová. Találkoztam a TV Land vezetőjével, Keith Coxszal, akinek megemlítettem a tervemet. Keith pont akkor akart egy kicsit irányt váltani a csatorna profiljában, és azt mondta, megcsináljuk.

A Szex és New Yorkhoz hasonlóan, itt is a negyvenes nők élete jelenik meg elsősorban.

Darren: Nem ugyanaz a koncepció. Itt arról van szó, hogy egy negyvenes nő, próbálja újraépíteni az életét úgy, hogy 26 évesnek adja ki magát. Amikor sorozatként képzeltem el a történetet, akkor láttam, hogy ez egy több generációt egyszerre megörökíteni képes sztori. Ez egy komédia egy sokat tapasztalt nőről, aki tulajdonképpen megfiatalodik. A sorozat készítése közben arra törekedtem, hogy azért több legyen ez az egész, mint egy jó vígjáték. Azt szerettem volna, ha nevetés közben el lehet gondolkodni azon, mit is jelent valójában az életkor, mi és hogyan változik meg az emberben az idő múlásával, és mi az, ami mindig örökérvényű marad, akárhány évesek vagyunk is.

Az életkor kérdésén kívül mit jelent még számodra a Younger?

Darren: Az újrafelfedezésről, az újragondolásról. Átértékelhetjük a korunkat, a generációnkat, ahogyan Alice újra felfedezi a fiatalságát. 

Ez elég inspiráló.

Darren: Igen. Sokan fanyalognak, mert azt gondolják, a sorozat arról szól, hogy egy nő csak akkor lehet sikeres, vonzó, ha letagadja a korát. De ez nem igaz, sem a könyv, sem a sorozat nem ezt akarja mondani. Alice valójában nem azért lesz újra sikeres, mert fiatalosabb a haja vagy a ruhája, hanem az újrakezdés elhatározása miatt, mert változtatni akar. 


Azt hallottam, a forgatókönyvíró csapat zöme huszonéves. Milyennek látod ezt a generációt? 

Darren: Döbbenetes, hogy mennyivel okosabbak a mostani huszonévesek, mint amilyen mondjuk én voltam ebben a korban. Nagyon műveltek, nyitottak, és imádnak együtt dolgozni, ötletelni. Az is nagyon érdekes, hogy milyen jól kijönnek a negyvenes korosztállyal. Megértem azokat a nőket, akiknek megtetszik egy húszéves srác. 

Szerinted miben rejlik a sorozat vagy a könyv sikere?

Darren: Nagyon könnyű belehelyezkedni Alice karakterébe, könnyű azonosulni ezzel a krízishelyzettel. Rengeteg ismerősöm van, aki elmegy szülni, és felnevel mondjuk három gyereket, majd szeretne visszamenni dolgozni, szeretné újra megtalálni saját magát a világban. Ez több szempontból is nagyon nehéz feladat. Egyrészt nem kis erőfeszítést igényel, hogy a nő lehámozza a személyiségét az anyaságról, és kitalálja (újra), hogy ki is ő valójában, a gyermek nélkül. Másrészt, sokszor tíz-tizenkét év kihagyás a munka világában, gyakran hátrány lehet, hiszen a fél világ megváltozik ennyi idő alatt. És akkor arról ne is beszéljünk, hogy Alice-nek nem csak munkát, de egy társat is találnia kell. A válás utáni újrakezdés sem kevesek problémája. Ehhez jön még a humor és a fantasztikus szereplőgárda.


Reméljük, csak idő kérdése, hogy itthon is fusson a széria. A könyv mindesetre már megjelent nálunk, így érdemes talán azzal kezdeni, hogy elolvassuk Alice nem mindennapi történetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése