2015. május 27., szerda

19. századi szexszimbólumok

Bármily meglepő, már a 19. században is voltak olyan férfiak és nők (na, jó, főleg férfiak), akik komoly hatással voltak arra, mit tekintett a társadalom vonzónak, követendő példának. Cikkünkben most egy bokszolóról, Thomas Belcherről és egy feltalálóról, Sir Humphry Davyről mesélünk, akik koruk meghatározó férfiideáljai voltak.

Thomas Belcherért odavoltak a régensség-korabeli nők. A bokszoló testfelépítése valószínűleg ma kevésbé dobogtatná meg a hölgyek szívét, mert bár Belcher elképesztően izmos volt, súlya alig érte el a 68 kilogrammot. 

Belcher Bristolban született, ahonnan számos más híres bokszoló is származott, mint például Tom Cribb, aki világbajnokságot is nyert. Belchernek volt egy szintén bokszoló testvére, Jem, aki szintén bajnokságokat nyert Angliában, de tiltott szerencsejáték miatt börtönbe került, és nem sokkal később meg is halt. 

Thomas bár kevésbé volt jó bokszoló, mint testvére Jem, 1821-ben – látványos bokszolói tehetsége nyomán – beválasztották abba az őrségbe, amely a Westminster-apátságot védte IV. György brit király koronázási ceremóniáján. És bár egyszer sem nyert bajnoki címet, különleges megjelenése, stílusa vonzóvá, igazi szexszimbólummá tette; több könyvben és újságcikkben úgy írtak róla, mint vidám, stílusos, elegáns, karizmatikus férfiről.

A boksz a Régensség időszakában elképesztően népszerű és elit sportág volt. Az „érzékenység művészetének” tartották a sportot, úgy vélték, a bokszolók egyszerre finomak és férfiasak. Nem az számított, hogy ki nyer, hogy a bajnok hogyan üti ki az ellenfelét, a boksz nem az agresszióról, hanem a modern gentleman elegáns szórakozásáról szólt. Nem véletlen, hogy Julia Quinn több regényében is olvashatunk bokszklubokról. 

Tom Belcher egy bokszklubot is alapított Tom Belcher’s Castle Tavern néven, melynek 14 évig volt a tulajdonosa. Időskorára vidékre vonult vissza, de gyakran visszajárt Londonba, és a társasági élet aktív tagja maradt – a hölgyek legnagyobb örömére. 

Egy másik híres férfiideál, a teljesen más karakterű Sir Humphry Davy arca talán már mai szemmel, egy fekete-fehér fotón is vonzónak hat. Sir Humphry Davyt inkább az agya tette szexszimbólummá a korszakban, feltalált egy lámpát, amelyet a munkások a bányák mélyén is tudtak használni, felfedezte az alkáliföldfémeket, és részt vett a klór- és jódatom felfedezésében is. Mi más lehetne szexibb, mint egy helyes arc és egy okos buksi? A feltaláló komoly tömegeket vonzó előadásokat tartott, kísérleteket mutatott be az érdeklődőknek (egy kísérlet alkalmával megsérült a látása), de költészettel is foglalkozott. Fantasztikus gondolkodónak és elbűvölő férfinak tartották a kortársai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése