2015. május 29., péntek

A könyv, amit többmillióan olvastak el online

Anna Todd After (magyarul: Miután) címre keresztelt One Direction-fanfiction szériáját többmillióan olvasták el a Wattpaden (nem tévedünk), a négy részből álló széria valóságos online közösséget is létrehozott. Az olvasók a közösségi média számos felületén kapcsolatba kerülhetnek az írónővel, aki minden idők egyik legsikeresebb internetes szerzőjévé vált. A Miután könyvkiadásának jogait több mint 30 országban vásárolták meg, és a magyar kiadásra sem kell már sokat várnotok.

A 25 éves Anna Todd írói karrierje leginkább egy hollywoodi tündérmesére hasonlít. Anna az érettségi után egy évvel férjhez ment, majd irodistaként dolgozott Texasban; utálta a munkáját, unalmasnak találta az életét, és fogalma sem volt, mi tenné igazán boldoggá. Egészen addig, amíg izgalmas hobbit nem talált magának: online regényt kezdett írni a Wattpadre. 

Nemsokára beindult a szekér és milliók kezdték követni és rajongva imádni Anna történetét. A nagy sikert látva a Simon & Schuster Kiadó megkereste a szerzőt, és így kibővítve-átszerkesztve kézzel fogható regényben is napvilágot látott az, ami a neten már teljes egészében olvasható volt. Anna élete teljesen megváltozott, milliók által rajongott írónő vált belőle, aki folyamatosan kapcsolatban van a rajongóival, naponta több órát foglalkozik azzal, hogy válaszolgasson olvasóinak a közösségi oldalakon, rengeteg interjút ad, közönségtalálkozókon vesz részt. 

Felmerülhet a kérdés, mégis mi lehet annyira érdekes egy One Direction-ös fanfictionben, hogy ennyien olvassák, hogy ennyien rajonganak érte? Mi tette a szériát annyira sikeressé, hogy bár a regény teljes egészében, ingyen elolvasható volt a neten, könyv formájában is eladási rekordokat döntött?

A válasz minden bizonnyal abban keresendő, hogy Anna nem tipikus fanfiction történetet írt. Számtalan hasonló regény látott már napvilágot a neten, de ezek közül nem sok jutott el addig, hogy könyv és film (igen, hamarosan mozikba kerül a történet) is készüljön belőle. A történet főszereplője Tessa Young, a 18 éves egyetemista, akinek egyszerű és tökéletes élete van: kitűnő tanuló, udvarias, tisztelettudó, igazi „jókislány”, akinek még a pasija is tökéletes. Vagy tökéletesen unalmas? Tessa beköltözik az egyetemi kollégiumba és megismerkedik a One Direction énekeséről mintázott Hardinnel, a goromba, lázadó rosszfiúval, akinek rengeteg tetoválása és piercingje van. Tessa megismerkedik Hardin barátaival is, akik megmutatják a lánynak, milyen is az igazi egyetemi élet. A naiv lány Hardin bűvkörébe kerül és lassacskán felfedezi saját szexualitását. 

A regényben Hardin karakterén más fanfictionökkel ellentétben kevésbé érződik a zenész Harry; a két személynek tulajdonképpen nem sok köze van egymáshoz, így a zenekar ismerete, szeretete nélkül is élvezetes, szórakoztató és izgalmas olvasmányban lehet részünk. Folyamatosan ismerjük meg a két szereplőt, lassan derül ki az is, miért olyan Hardin, amilyen: megismerjük a gyerekkorát, a traumákat, amiket átélt, a szüleit és az összes komplexusát, amely átformálta a személyiségét. A regény bővelkedik erotikában; Tessa és Hardin ágyjelenetei semmi esetre sem tini korú olvasóközönséget feltételeznek. A rajongók szerint a történet annyira fordulatos, hogy szinte letehetetlen letenni az igencsak vaskos, négy (egyenként 5-600 oldalas) könyvből álló sorozatot. 

Vélhetően itthon is sikeres lesz a regény, tekintve, hogy már a Wattpaden publikált eredeti, angol nyelvű verziót is sok magyar olvasta, sőt lelkes amatőr fordítás is készült az online Afterből. A könyv azonban több (amerikai) olvasó szerint sokkal élvezetesebb, jobban megszerkesztett, igényesebb szöveg, így a One Direction, a romantika vagy az erotika szerelmeseinek fokozottan ajánlott izgatottan várakoznia a magyar nyelvű könyves megjelenésre is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése